Monday, September 1, 2008

MAKNA ANUGERAH

ADA seorang penerima anugerah seni berpendapat; bahawa dia sudah tidak perlu lagi membuktikan apa-apa menerusi naskah dan karyanya kerana dia sudah menerima anugerah seni dan pengiktirafan negara. (Dia berpendapat begitu apabila karyanya - yang dihasilkan selepas menerima anugerah - dipertikaikan.)

Itu pendapat dia, dan dia berhak berpendapat begitu.

Pendapat saya pula - anugerah ADAKALANYA menyebabkan kita berhenti jadi manusia!

8 comments:

harris said...

hmm ... sinikal la len. Tapi aku tak paham. Siapa???

zubin said...

masih belum membuang lembing yang dihunus ke dadaku, sakitnya masih terasa. Itukah yang dibanggakan!

joe pdz said...

yup....tak ada salah untuk memberi apa2 pendapat apabila seseorang itu rasa selesa dengan pendapat itu...betul tak??...maybe ketika itu dia raser nak cakap begitu....jadi itu lah yang keluar...tapi dari segi logiknya....pendapat itu mencerminkan diri seseorang...yang penting jgn hipokrit...!!!

lenny erwan said...

harris - siapa? ada laaa ...

zubin - whatever laa. Kalo saya nak jawab dgn baik saya akan cakap "suka hatilah". Kalau saya nak jawab kasar saya akan jawab "lu pikir aa sendiri".

joe - memanglah setiap orang boleh memberi pendapat ikut hak masing-masing, tapi kenalah sedar diri dan ruang hokkayyyy .... and sometimes its not a matter of hipokrit or not, kerana kalau tak perlu, lebih baik diam.
Hehhehhehhekkkkk ..... amacam? ada berani?

alone said...

betul. adakalanya anugerah membuatkan seorang insan lupa diri.

macam seorang pelajar yang mendapat anugerah cemerlang, then terus yakin bahawa tanpa study pun dia adalah pelajar yang cemerlang.

anugerah bukan untuk dibanggakan, tetapi sebagai tanggungjawab yang perlu digalas.

salam Ramadhan.

joe pdz said...

huhuhu..k.len....apa pun saya tetap katakan cakap jer apa yang kiter nak cakap...kadang2 menyedari 'ruang' sendiri lebih baik dari menjaga 'ruang' org....tahap maner pun kiter berada...manusia tetap manusia...tetap nak ada raser bongkak!! Macam Bagus!!!...ops..terlebih sudaa....sowiee...

lenny said...

alone - kalau semua org berpikir mcm awak, barulah ada maknanya anugerah tu.

Joe - okeyyy, i paham maksud you. Betullah tu. Dan lagi satu, bukannya semua manusia bongkak. Ada spesis tertentu je. Salah satunya spesis "you know who" heheheheh ....

jaa rased said...

untuk yang terasa atau tersindir dengan anugerah bawak-bawaklah bersabar..ada masa kita sentiasa diatas dan adakala kita terpaksa berada dibawah..yang penting..kita sentiasa berada dalam tahap persaingan yang sihat..hu..hu...